Trots op meer dan 160 jaar Donders Fashion

We nemen je graag mee door onze rijke historie en gaan terug naar het jaartal 1860, waar ruim 160 jaar geleden de letters H.F. Donders prijkten op de gevel van een pand in de Ketelstraat te Arnhem. Dit is waar het allemaal begon, want dit kleine bedrijf groeide uit tot het prachtige Donders 1860 dat we vandaag de dag zijn. Daar zijn we trots op!


Posted on 15 May 2023

Lakenmagazijn H.F. Donders

Het Donders oprichtingsbericht in de Arnhemsche Courant van woensdag 11 april 1860.

Donders werd geboren uit liefde voor het ambacht. De Arnhemsche Courant van woensdag 11 april 1860 is bewaard gebleven. Met op de voorpagina het oprichtingsbericht van het Arnhemse bedrijf. Ruim 160 jaar geleden prijkten de letters H.F. Donders op de gevel van een pand in de Ketelstraat te Arnhem. Dit was de uitvalsbasis waar lakens, broekstoffen, zijden dassen en confectiepakken werden gemaakt. Ambacht in zijn puurste vorm, waar met veel toewijding, passie en aandacht voor detail werd gewerkt aan prachtige stukken.


Herman Frans (H.F.) Donders de oprichter van Lakenhandel H.F. Donders.

De nieuwe zaak van Lakenmagzijn H.F. Donders in de Ketelstraat, in 1874. Met spiegelglas ruiten en glasverlichting.

Het Donders logo: nooit mijken.

De nieuwe pui in 1938.


Eind negentiende eeuw verhuisde Donders van de Ketelstraat naar de Bakkerstraat.

De Bakkerstraat 6, eind negentiende eeuw.


DONATEX & DONAR

Donders veranderde jaren later in DONATEX en nog later in DONAR, wat stond voor Donders Arnhem Textiel & Donders Arnhem.

Het logo van DONATEX – Donders Arnhem Textiel.

Het logo van DONAR – Donders Arnhem.


De vijfde generatie

Op het stevige fundament dat door voorgaande generaties werd gelegd, bouwt inmiddels de vijfde generatie zijn toren. We verlegden onze koers en richtten ons volledig op leren jassen.

Op volle toeren pakten wij door in een grotere ruimte in Duiven. Hier kreeg Donders nog meer vorm.

Het nieuwe Donders pand aan de Geograaf 17 te Duiven.


Ontwerpen en innoveren

Op zijn 26e (1992) kwam onze huidige algemeen directeur Bart Donders in het familiebedrijf, al had hij aanvankelijk die ambitie helemaal niet:

“Ik wilde wel de mode in, maar niet in het bedrijf van mijn vader Albert Donders. Uiteindelijk ontsloeg mijn baas, Jac Hensen, mij op het moment dat ons familiebedrijf dringend mensen nodig had. Ook al had ik het enorm naar mijn zin daar als inkoop assistent en was dat gevoel wederzijds. Maar hij snapte waar de noodzaak op dat moment lag en vond het nodig om daarbij een handje te helpen. Als het me niet zou bevallen in ons familiebedrijf, zou hij me graag terugnemen.”

“Het fijne is wel dat mijn vader Albert  (de 4e generatie) een mooi fundament had neergezet en achtergelaten met een mooi pand aan de Geograaf 17 in Duiven.”

Het nieuwe Donders pand aan de Geograaf 17 te Duiven.

In zijn nieuwe rol ging Bart aan het saneren in het uitgebreide assortiment, waardoor onder andere de kostuums verleden tijd werden. Naast verkopen ging hij zich richten op het ontwerp van nieuwe producten en liet hij een nieuwe etage op het bedrijfspand in Duiven zetten. Ook het opzetten van eigen productiefaciliteiten in Zuid-Korea, India, China, Pakistan, Vietnam en Ethiopië waren belangrijke projecten na zijn toetreding.


DNR

Bart haalde jaren later de klinkers uit de naam DONAR en veranderde dit in DNR. Dit vanwege de versterkte focus op de nichemarkt ‘leren jassen’ en ook om een ‘jonger publiek’ aan te spreken.

DNR is now Donders 1860

Het logo van DNR.


Maar wat als leer niet meer in de mode is?

De zaken gingen goed. Maar je hebt natuurlijk wel te maken met de modesector. En dus komt er een moment waarop leren jassen niet meer in de mode zijn. Wat doe je dan?

“Natuurlijk weten wij dat we niet uitsluitend op leer moeten inzetten, dat is een te groot risico. Om die reden hebben we altijd ook confectiejassen van textiel aangeboden aan klanten. Toen de markt voor leer zich verkleinde, kregen we echter wel flinke klappen. In 2015 gingen we van 26 medewerkers terug naar 14 mensen. Ik moest mensen ontslaan die al 25 jaar of langer bij ons werkten, daar had ik het heel moeilijk mee.” Dit was echter niet de enige keer dat Donders moeilijke beslissingen moest nemen, zo vertelt Bart:

“Door de extra financiële ondersteuning van cliënten en het uitbreken van de covidpandemie pasten we versneld ons businessmodel aan. Dit was een soort gedwongen innovatie. Uiteindelijk met een grote reorganisatie/automatisering/verjonging en vooral een sustainable manier van werken zijn we echt een nieuwe fase ingaan met ons modebedrijf.”

“Donders 1860 is nu geheel energieneutraal met 162 zonnepanelen op het dak en stadsverwarming van de verbrandingsoven in Duiven is er geen gas/elektriciteit van ander partijen meer nodig.”


Winkels van klanten dicht tijdens de coronaperiode

Als producent van voornamelijk leren jassen, schorten en handschoenen, was Donders 1860 gewend om afnemers te hebben die de producten verkochten in hun winkels. Toen kwam de coronaperiode, inclusief lockdowns waarin de winkels verplicht dicht moesten.

“Wij verkopen aan klanten in heel Europa, maar ineens stopte dat. Daar moesten we snel op inspelen, want we hadden een gigantische voorraad. Toen hebben we snel een eigen webshop gelanceerd, waar eindklanten rechtstreeks bij ons kunnen kopen. Daarnaast hebben we verbindingen gelegd met online platformen zoals Zalando, About You, Otto en bol.com, zodat onze producten ook daar te koop zijn. Die verbindingen hebben we ook gemaakt met de webshops van onze Retailklanten. De Donders-bestellingen die hun klanten doen, worden direct vanuit ons magazijn verstuurd. Dat scheelt de winkels voorraad en investeringen, terwijl wij meer bereik hebben met onze producten. Het is écht samenwerken.”


Donders 1860

Sinds begin 2021 heeft DNR een rebranding doorgemaakt. Bij deze rebranding is DNR verandert in Donders 1860, wat meer refereert aan de rijke geschiedenis van het familiebedrijf. Ook zijn de pay-off, slogan, brandstory, huisstijl en logo’s gemoderniseerd.

 

 


Duurzaamheid is innovatie

De productiefaciliteiten in met name Azië, maar ook in Ethiopië en Brazilië, zijn vooral bedoeld voor afzet in hun eigen regio. Dat scheelt immers veel transport, waardoor het een duurzame oplossing is. Bart geeft aan dat duurzaamheid wel vaker de motor is voor innovatie:

“We kijken naar productie dichter bij huis, maar feit is dat veel grondstoffen nu eenmaal uit China komen. Wat we wél kunnen doen, is kleinere series produceren, wat we nu in Kroatië doen. Verder zien we in de praktijk dat mensen bewuster omgaan met hun kleding. Minder producten kopen is duurzamer. Daarom zorgen wij voor topkwaliteit die lang meegaat. Bovendien is elk onderdeel van onze duurzame kleding te traceren, zodat we kunnen bewijzen hoe we werken.”

Als we het over duurzaamheid hebben, ontkomen we niet aan de discussie over leer:
“Het looien daarvan gebeurde vroeger vaak met chroom, wat milieuvervuilend is. Natuurlijk looien, met planten, of synthetisch looien, met recyclebare stoffen, is dan al een stuk milieuvriendelijker. Je hebt dan minder water en zouten nodig. Er komt daarnaast nog een nieuwe methode aan, namelijk looien met olijfolie. Over het leer zelf kunnen we kort zijn: het is een afvalproduct van de vleesindustrie. De koeien worden geslacht om hun vlees, wij gebruiken het restproduct om daar iets nuttigs van te maken.”


Langdurige relaties als basis

“Langdurige relaties als basis is typerend voor het familiebedrijf”, aldus Bart Donders: “Bij een landelijk grootwinkelbedrijf hebben wij leveranciersnummer 52. Er is geen enkel bedrijf dat langer met hen werkt dan wij. Ik noemde al dat we in Kroatië kleinere series produceren. Onze contactpersoon is familie van de persoon die tientallen jaren geleden al voor ons produceerde in voormalig Joegoslavië. Wanneer medewerkers van leveranciers waarmee wij werken tegen ons zeggen dat ze voor zichzelf willen beginnen, kijken wij hoe we daarbij kunnen helpen. Ons bedrijf kijkt naar de lange termijn.”


Blijft het een familiebedrijf?

Of de zesde generatie ook toetreedt tot het familiebedrijf, is nog even onzeker. Maar daar maakt Bart Donders zich ook niet echt druk om:

“Iedereen moet doen wat hij of zij leuk vindt. Al onze kinderen hebben me geweldig geholpen in het bedrijf, bijvoorbeeld om de online marketing binnen ons bedrijf op te zetten. Mijn vrouw Jolanda helpt ook mee, zij zorgt er daarnaast voor dat ik mij volledig kan richten op de zaak. Of de volgende generatie ermee doorgaat, weet ik niet. Maar we kunnen als familie ook nog steeds het eigendom behouden, ook als we zelf niet werkzaam zijn in het bedrijf. Dan worden wij van een familieonderneming een ondernemende familie.”

Met respect voor de historie bouwt Donders 1860 innovatief verder aan een duurzame toekomst.

Bart Donders (de 5e generatie) en Albert Donders (de 4e generatie) gezamenlijk op de foto.