Duurzaam leder

Duurzame mode is ervoor zorgen dat kleding een zo laag mogelijke impact heeft op de natuur tijdens alle stappen in het productieproces. Van het veld tot het productieproces en de uiteindelijke verzendwijze. De keuze van het materiaal of de stof speelt hier een immens grote rol in.

Heb je zin om kleding te kopen die minder impact heeft op mens en milieu? Dan kan je als consument kijken naar de afkomst van de vezels en de grondstoffen, naar het verwerkingsproces én natuurlijk ook de arbeidsomstandigheden.

Duurzaamheid is innovatie
Als we het over duurzaamheid hebben, ontkomen we niet aan de discussie over leer.

“Het looien van leer gebeurde vroeger vaak met chroom, wat milieuvervuilend is. Natuurlijk looien, met planten, of synthetisch looien, met recyclebare stoffen, is dan al een stuk milieuvriendelijker. Je hebt dan minder water en zouten nodig. Er komt daarnaast nog een nieuwe methode aan, namelijk looien met olijfolie”, aldus algemeen directeur Bart Donders tegenover De Rendtmeesters.

Processen veranderen, maar toch is leer een product dat blijft bestaan omwille van de enorme duurzaamheid en de vele mogelijke toepassingen ervan.

  • Leder houdt ongeveer 10 miljoen ton per jaar buiten de vuilnisbelt.
  • Leer gaat lang mee.
  • Lederen producten zijn repareerbaar.
  • Leder kan worden gerecycled.
  • Aan het einde van de levenscyclus breekt leer af met chemische en biologische middelen.
  • De leerindustrie creëert werkgelegenheid en vaardigheden voor miljoenen wereldwijd, een belangrijke bepalende factor in duurzaamheid en de circulaire economie.


Waarom kiezen voor leer?
Er bestaan verschillende soorten leer in de wereld, maar lang niet alle leer is van natuurlijke oorsprong. Denk maar aan het zogenaamde veganistische leer, een misleidende marketingterm, dat eigenlijk gewoon een mix is van o.a. polyester en pvc. Daarnaast is synthetisch of kunstleer minder aangenaam om te dragen dan leer omdat het geen ademend vermogen heeft. Het natuurlijke comfort van leer wordt vaak vergeten, maar het is wel degelijk een harde waarheid.

Investeren in leer is tevens ook meteen investeren in de toekomst. Aangezien leer opnieuw in onze economie terecht kan komen onder een andere noemer, geeft het meteen ook een recyclebaar aspect. Leer is duurzaam, niet enkel omdat het volledig terug afbreekbaar is om nieuwe producten mee te maken, maar ook gewoonweg omdat het gemakkelijk te herstellen valt. Een beschadiging in een leren bank valt al veel gemakkelijker te herstellen dan een scheur in bank uit kunststof.

De voordelen van leer
Omdat leer veel lucht bevat, zal lichaamswarmte heel traag door het leer worden opgenomen. Daarnaast heeft leer ook een ademend vermogen, waardoor de lichaamstemperatuur perfect onder controle gehouden kan worden. Zo geeft elke vorm van textiel in leer je een aangenaam comfort bij het dragen ervan. Verder behoudt leer zelfs zijn elasticiteit en vorm nadat het nat of vochtig is geweest. Zo gaat een leren jas door weer en wind jarenlang mee, zonder een nieuwe te hoeven kopen.

Waarom kiezen voor Donders 1860?

“Over het leer van Donders 1860 zelf kunnen we kort zijn: het is een afvalproduct van de vleesindustrie. De dieren worden geslacht om hun vlees. Donders 1860 gebruikt het restproduct om daar iets nuttigs van te maken”, aldus Bart Donders.

Daarnaast maakt Donders 1860 in het productieproces (looiproces) gebruik van natuurlijke looitechnieken, met planten of synthetisch looien met recyclebare stoffen. Deze manier van looien is een stuk milieuvriendelijker: je hebt dan minder water en zouten nodig. Tevens komt er nog een nieuwe methode aan, namelijk looien met olijfolie.

Ook zijn alle fournituren/details gemaakt van recyclebare materialen. Denk hierbij aan de ritsen, knopen, patches, padding/vullingen, wattering, kleerhangers, etc. Deze fournituren/details zijn ook eens recyclebaar na de levensduur en daardoor biologisch afbreekbaar.

Verder worden alle productiebedrijven van Donders 1860 gecontroleerd op een sustainable manier van produceren en zelfvoorzienendheid. Donders 1860 is daarbij member van de Leather Working Group, GSCP Green Certificate, Better Cotton Initiative, Social Accountability International en Sedex.

Tot slot is Donders 1860 volledig zelfvoorzienendheid op het gebied van energie. Denk hierbij aan laadpalen en zonnenenergie.